Névadójukra emlékeztek a brodások | 2019-11-26


Névadójukra emlékeztek
a brodások

A humanista történeti írók közé tartozott és a mohácsi csata históriájának hiteles rögzítője lett iskolánk névadója, Brodarics István. Horvát származású középnemesi családban született a Szerémségben. Születési időpontja bizonytalan, 1470 környékére tehető. A reneszánsz korszak műveltségi fellegvárának számító Itáliában, a padovai egyetemen szerzett jogi diplomát.

Hazatérése után felívelő egyházi pályája mellett fontos politikai megbízatásokat is kapott. Többször járt követségben Lengyelországban, VII. Kelemen pápától pedig Rómában kért pénzbeli segítséget a török ellen. 1526 tavaszán II. Lajos király az ország kancellárjává nevezte ki. E minőségben követte az uralkodót a mohácsi táborba. Brodarics István megmenekült a mohácsi vészből, de a kettészakadt ország két királya, Habsburg Ferdinánd és Szapolyai János között megkezdődött belháborúban nem akart részt venni. Lengyelországba ment és a krakkói püspöknél tartózkodott. Ottléte idején, latin nyelven megírta I. Zsigmond lengyel király számára a mohácsi csata történetét, ahogy ő látta:

„Azt gondoltam, megéri a fáradságot, ha a háborút, melyet Lajos, Magyar- és Csehország királya, a leghatalmasabb török császár, Szulejmán ellen inkább bátorsággal és kényszerből, mint akár erővel, akár sikerrel vívott nemrégiben és amelyben elesett, röviden leírom.” 

Újabb történeti kutatások megkérdőjelezik ugyan Brodarics István történeti munkájának egy-egy részletét, a nagy területi kiterjedésű csata forgatagában azonban nem is láthatott (át) mindent.   
Bizonytalan, hogy Brodarics István mikor került haza Magyarországra, de 1535-ben már bizonyosan Szapolyai János király udvarához tartozott. Előbb pécsi, majd váci püspök lett. Részt vett az 1538-as váradi béke megkötését megelőző tárgyalásokon. Ezt követően Lengyelországban járt, hogy a követségben megkérje Szapolyai János számára a lengyel király leányát, Izabellát. Ez lehetett utolsó fontos küldetése, mert 1539. november 7-én Vácott elhunyt. Halálának napján tisztelettel és büszkén emlékezünk rá.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


2020-07-10 - 2021-01-19
Színházi ősz: Lehár: A mosoly országa
2020-07-18 - 2020-07-18
Július 18-án: ismét kézműves vásár!
2020-10-12 - 2020-10-12
Filmslágerekkel indul a színházi ősz

Térfigyelő kamera
 
 
Városi TV Mohács
Üzenjen nekünk !!