RSS
Struktúrájában, működésében is megújul a szülészet


Struktúrájában, működésében is megújul a szülészet | 2020-01-21


Struktúrájában, működésében
egyaránt megújul a szülészet

Családbarát szülészet megteremtése címen 63,7 milliós támogatást nyert el egy, a Kormány által kiírt pályázaton a Mohácsi Kórház szülészeti osztálya.
 
Az intézmény ugyanezen a kiíráson már korábban is próbálkozott, akkor nagyobb összegre pályázva, teljes strukturális átalakítást célozva, komoly műszerparkbővítéssel, ám e forrásszerzési kísérlet sajnos eredménytelen volt. Másodjára végre sikerrel jártak.
 
Az elmúlt esztendők fejlesztései hatására komoly utat tettünk meg, az évekkel ezelőtti, évi 330-360-as születésszámról mára évi 530-ig jutottunk el – nyilatkozta lapunknak Dr. Csizmadia Csaba. A kórház főigazgató-főorvosa hangsúlyozta: a szülészet bezárásáról szóló, az elmúlt hetekben lábra kapott, teljesen megalapozatlan, pusztán rosszakaratból terjesztett hírek azért is érthetetlenek, mert a kórház mindenkié, politikai nézetektől, pártszimpátiától függetlenül. Megtudtuk: a fals értesülések kibocsátói anyagi kárt is okoztak egészségügyi centrumunknak, hiszen abban az időben, míg a rémhíreket nem sikerült cáfolni, a becslések szerint 20-30 kismama más kórházat választott a miénk helyett. Jó hír, hogy e kiesés dacára is sikerült elérni 2019-ben az 520-as szülésszámot. (Mint ismert, az 500-as szám a minimumfeltétele annak, hogy önállóan is működhessen egy szülészeti egység.)
 
Lehet, sokakban felvetődik a kérdés: miért infrastruktúrára költjük e pénzt? – folytatja kórházvezetőnk: – Azért, mert a minimális komfort és esztétikum mellett léteznek uniós előírások is, melyeket, ha nem tartunk be, nem kapunk működési engedélyt. Bár igyekeztünk eddig is csinosítani, szépíteni ezt az osztályt is, sajnos a legtöbb helyen még mindig a ’70-es évek falburkolatai, csempéi „köszönnek” a szintén akkoriban lerakott járólapoknak. A több évtizede szolgáló higiénés blokkok, a fürdő-mosdóhelyiségek úgy esztétikai, mind higiéniai szempontból szintén bőven megértek a cserére. Ezen felül a jelenlegi négy-öt ágyas szobákat két-három ágyas szobákká alakítjuk át, amelyek saját vizesblokkal is rendelkeznek majd.
 
Nem szabad elfeledni azt sem, hogy a szülészet-nőgyógyászat az a terület, ahová a páciens döntően a maga akaratából megy: akit baleset ér vagy rosszul lesz, azt a legközelebbi kórházba szállítják, s ott látják el – jegyzi meg Dr. Csizmadia Csaba. – A szülő nő viszont maga dönt arról, hol szeretné világra hozni kisgyermekét. Nekünk rendkívül fontos, úgy a presztízs szempontjából, mint anyagi okokból, hogy a mohácsi és térségi, leendő kismamák itt szüljenek, illetve bárki, aki minket tisztel meg bizalmával. Így közvetetten a leendő, nagyobb létszámú bölcsődének is több apróságot tudunk „adni”, nem beszélve arról, hogy ily módon a szintén hozzánk tartozó gyermekosztály ugyancsak több kicsit tud fogadni, amivel tovább javulhat az osztály kihasználtsága. Bár ez esetben, a támogatásnak köszönhetően a szülészet kerül fókuszba, egy kórházra mindig a maga komplexitásában kell tekinteni. Külön öröm számunkra, hogy még egész messziről is jönnek ide szülni – hirtelen pécsi, fővárosi és paksi kismama jut eszembe –, a munkatársaink rendívül kedvesek, jó szakmai felkészültséggel bírnak, empatikusak, a szülő nő igényeire a legnagyobb figyelemmel vannak. Aligha véletlen, hogy osztályunk – a betegek, páciensek szavazati alapján – tavalyelőtt elnyerte „Az év szülészeti osztálya” címet. Ami az orvos-ellátottságot illeti, az utóbbi időben sajnos megtizedelődtünk: megbetegedések, balesetek egyaránt sújtották az érintett kollégákat. Örömmel újságolhatom, hogy napokon belül döntünk a szülészetre beadott osztályvezetői állásokról: három pályázó is van, akik további szakembereket hozhatnak magukkal. Bízom abban, hogy úgy strukturálisan, mint működésében teljesen megújulhat szülészet-nőgyógyászati osztályunk, úgy Mohács, mint a térség lakóinak megelégedésére, s természetesen mindazokéra is, akik az ország más részeiből érkeznek hozzánk, hogy itt élhessék át az anyai örömöket.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


2019-10-17 - 2020-03-19
Előadások ősztől: már vásárolható színházbérlet!
2020-01-24 - 2020-01-25
Délszláv táncház: két héttel később!
2020-01-25 - 2020-01-25
Jön a Vince-napi Bormustra!
2020-01-25 - 2020-01-26
A hónap végén lesz a Sváb-bál
2020-02-01 - 2020-02-02
Előbb lesz a Sokac-bál
2020-02-01 - 2020-02-02
MOHÁCSI SOKAC-BÁL
2020-02-22 - 2020-02-23
Közeleg a Magyar bál...

Térfigyelő kamera
 
 
Városi TV Mohács
Üzenjen nekünk !!