RSS
Tervekről, változtatásokról, ötletekről a busókkal


Tervekről, változtatásokról, ötletekről a busókkal | 2021-12-07


EGYEZTETÉS A VÁROSHÁZÁN

Tervekről, változtatásokról,
ötletekről a busókkal

Bár faragott maszkjukat biztosan sokkal szívesebben hordják, kényszerűségből egyelőre textilmaszkot viseltek azok a busócsoportvezetők, akik Pávkovics Gábor meghívására ott voltak december 1-jén a Városházán rendezett megbeszélésen. A mintegy hatvankét ilyen, hagyományőrző csoportosulásból ötvennek a vezetői, képviselői foglaltak helyet a polgármesteri hivatal dísztermében.

Polgármesterünk bevezetőjében hangsúlyozta: az óvatos lépések elvét követve szeretne néhány változtatást önkormányzatunk a Busójárás lebonyolításában. A város első embere kifejtette: természetesen nem „hatalmi” szóval, önkényesen. Valamennyi, tervezett módosítást előzetesen egyeztetnének a busócsoportokkal, azok véleményét, javaslatait is kikérve. Pávkovics Gábor aláhúzta: a részleges koncepcióváltás jegyében a „mennyiség” helyett Mohács inkább a „minőség” elvét szeretné követni, azaz a farsangkor a befogadóképessége határára érkező településünk nem akar újabb látogatói rekordot, sokkal inkább a nívó emelésére, a tartalom színesítésére törekszik. 

A szervezéssel idén megbízott Westend Színház Művészeti, Közhasznú Nonprofit Kft. képviseletében Hegedűs Emese elmondta: a busók, a felvonulók könnyebb, szabadabb mozgása érdekében a sétálóutcában ezúttal nem kapnak helyet árusok.

Az egyeztetésen, ahol a megjelent busók is számos felvetéssel, észrevétellel éltek, külön téma volt a gépi meghajtású eszközök, traktorok, kocsik megjelenése a programokon. A többség egyetértett abban: e Busójárásra „fazonírozott” járműveket lassanként ki kéne koptatni, nem autentikusak, s használatuk, jelenlétük a tömegben olykor balesetveszélyes helyzetekhez is (vezet)ett. Fontos megkötés továbbá, hogy legközelebb is kizárólag a rendőrség által műszakilag és egyéb szempontból engedélyezett járművek vihetik, hozhatják a maszkosokat, jankeléket és más jelmezeseket. Többen azon véleményüknek is hangot adtak: szerencsésebb volna, ha a különféle szekereket, kocsikat maguk a busók vagy állatok vontatnák. Azzal a feltétellel, hogy kizárólag a lovakhoz értő emberek foglalhatnának helyet ezek bakjain, ha ugyanis az állatok valamitől megijednek, megvadulnak a tömegben, s nincs, aki irányítsa, féken tartsa őket, az beláthatatlan következményekkel járhat.

Ugyancsak terítékre került, hogy Darazsacz István ismét várja majd a busókat tánctanításra (ezek idejéről még egyeztetnek), s szintén hagyományőrző csoportjainktól javaslatokat is várnak, hogy jövőre kit vagy kiket érdemesítsenek „A Busók Busója” megtisztelő címre. A jelenlévők megtudhatták továbbá: a Busóudvarban Rosta Endréék január 10-étől adják ki a bundákat a beöltözni szándékozóknak.

A rendezvényen elhangzott: a busócsoportok vezetői a következő hetekben ismertetik „övéikkel” a változtatási javaslatokat. A tervek szerint január közepén tartanak egy „nagy” megbeszélést e közösségekkel, melynek keretében igyekeznek az új elképzeléseket végleges formába önteni. S egy utolsó ilyen egyeztetésre még nem sokkal a hatnapos farsang előtt is sort kerítenének az érintett szereplők.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


2021-09-10 - 2021-12-31
Mohácsi busórelikviák (kiállításmegnyitó)
2021-11-05 - 2022-01-10
Jávor János üvegfestőművész tárlata
2021-11-09 - 2021-12-31
Harminc éves jubileumra készül a Junior Art Alapítvány
2021-11-27 - 2021-12-19
Adventi vásár és ünnepváró programok négy héten át a Deák téren...
2021-12-11 - 2021-12-12
Volt is, lesz is Adventi Vásár...
2021-12-16 - 2021-12-16
Pécsi koncertre hív a Horvát Önkormányzat...

Térfigyelő kamera
 
 
Városi TV Mohács
Üzenjen nekünk !!