Felénél tart a Selyemgyár felújítása
2019-11-04 14:45:32

Jól haladnak a munkálatok a selyemgyár felújításánál. Tovább folytatódnak a bontási munkák (födém, nyílászárók, falazatok aljzatok stb.). Folyamatos a törmelék, hulladék elszállítása. Folynak az alapozási, falazási, válaszfalazási munkálatok. Elkezdődnek a vasbeton szerkezetek építése, pillérek, födém, lift stb. Munkához láttak a villanyszerelő szakemberek is. Megkezdődött a nyílászárók gyártása, behelyezése, valamint a homlokzatok gépi tisztítása, javítása, pótlása. Ácsok és tetőfedők dolgoznak a tetőn és a vasszerkezeteket is festik már.

 

                                     14 6 17                                                                                        15 18   

 

Folyik az átalakítás a Selyemgyárban
2019-07-15 14:25:43

Nem csak kezdetét vette, de már javában folynak a munkálatok a Selyemgyár felújításán. Elvégezték a felvonulási, organizációs tevékenységeket. Állványok szállítása megtörtént, ezek építési munkálatai elkezdődtek. Ezzel párhuzamosan folynak a bontási munkák a födémnél, bontják a nyílászárókat, a falazatokat, aljzatokat stb. Az így keletkezett törmelék és hulladék elszállításra kerül. Megkezdődnek az alapozási, falazási, válaszfalazási munkák.

 

                                      10  1211                                                                   9 13

Támogatásban részesült a „Mohács egykori selyemgyár barnamezős területének rehabilitációja I. ütem” című projekt
2017-11-13 14:09:00

Mohács Város Önkormányzata a TOP támogatási rendszeréhez benyújtott, „TOP-2.1.1-15-BA1-2016-00002” azonosító számú „Mohács egykori selyemgyár barnamezős területének rehabilitációja I. ütem” című projekt 800 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

 

Mohács Város Önkormányzata a tervezett beruházással a városközpontban lévő, frekventált Duna parti területen elhelyezkedő barnamezős terület rehabilitációját kívánja megvalósítani. A projekt közvetlen célja, hogy a leromlott, használaton kívüli selyemgyári épületegyüttes és közvetlen környezete rehabilitációja megvalósuljon, továbbá olyan új funkciók kerüljenek kialakításra, melyek a helyi lakosok számára új közösségi, kulturális és aktív szabadidős, rekreációs szolgáltatásokat nyújtanak. A fejlesztés a helyi és a környező települések lakosai illetve a turisták számára egyaránt értéket közvetít, gazdaságélénkítő hatást fejt ki, indirekt módon támogatja a vállalkozásokat.

A volt Selyemgyár műemléki épületének funkcióváltó hasznosítása:

A műemléki védelem alatt álló épületek eredeti formájukban kerülnek megtartásra és felújításra, a későbbi toldalékok elbontásra kerülnek néhány épület kivételével. A Selyemgyári főépület alkalmi rendezvények házaként kerül hasznosításra. Az emeleti térben több, mint 400 fő befogadására alkalmas, kulturális események, konferenciák, esküvők, bálok megtartására alkalmas rendezvényterem kerül kialakításra, amelyhez a földszinten és az emelet további részein kiszolgáló helyiségek kapcsolódnak. A főépület földszintjén a Duna és az udvar felől egyaránt elérhető iroda- és üzlethelyiségek kapnak helyet. A Selyemgyári főépület udvari bejáratai előtt színpadként is használható előlépcsők készülnek.

A régmúlt iparát felidéző környezetbe kerül betelepítésre a mai kor modern tudománya: az informatika, a programozás és a robotok világa, megteremtve a kapcsolatot a múlt és a jövő között. A fiatalok számára az eredetileg gubóraktár épületben Technológiai és Innovációs Központ, valamint gyermekek számára játszóház létesül. A mai kor infokommunikációs elvárásainak megfelelően az egész fejlesztési területen elérhető ingyenes WIFI hálózat és térfigyelő kamerarendszer lesz kiépítve. Az elbontott épületek helyén kialakuló szabad területeken zöld felületek, különböző funkciójú közparkok, egységesen burkolt felületek létesülnek utcabútorokkal, köztéri műalkotásokkal. A Selyemgyár udvarának északi részén zöldfelületekkel tagolt, de szabadtéri rendezvények megtartására is alkalmas szabadidőpark lesz. A déli udvarrészen a gyerekek számára játszótér, a felnőttek számára pedig senior játszótér kerül kialakításra.

A támogatási szerződés megkötésének napja: 2017. szeptember 13.

A projekt tervezett fizikai befejezésének napja: 2020. szeptember 13.

 

1 2 3 4

5 6 7 8

Fejlesztés előtti állapot